Bijenwoningen: daken en vliegplank.

Hoe pak je het bijenhouden goed georganiseerd aan. Bijenwoningen, gebruiksvoorwerpen bij het houden van bijen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Bijenwoningen: daken en vliegplank.

Bericht door Oude Essink »

daken en bodems

Wanneer wij reizen met onze volken is een goede, stabiele en waterwerende dakbedekking van onze bijenwoningen enorm belangrijk. Vooral de plensbuien en rukwinden, waaraan onze kasten buiten in ons klimaat blootstaan, kunnen veel schade aanrichten en ons en onze bijen onnoemelijke problemen bezorgen. Ouderen onder ons, die jaarlijks de polder introkken, maar ook zij die in het voorjaar het fruit aandoen, kunnen meepraten over de ellende die verkeerd materiaal kan veroorzaken.
In het voorbije voorjaar stonden er in mijn omgeving in de Betuwe, in een boomgaard,
een groot aantal vuilcontainers. Nieuwsgierig wat die dingen daar moesten, stapte ik over de sloot om een kijkje te nemen:

Afbeelding
Deze imker lostte de problemen met regen en wind op door de buitenwanden van zijn Simplexkasten te vervangen door vuilcontainers. Erg handig gedaan moet ik zeggen. Mooi was anders, maar als het helpt!! De stabiliteit van de containers en hun deksels kon ik niet checken. Mij leek het gebrek aan ventilatie een belangrijke reden het zo niet te doen.

Afbeelding
De linker Klotzbeute op de afbeelding bracht ik uit Z. Frankrijk mee, waar zij nog in gebruik zijn. Hij wordt afgedekt met een zware plaat leisteen en toch voel ik mij gedwongen hem alsnog met een stevige steen in het gareel te houden tegen de veelvuldige rukwinden.
De horizontale boomstamwoning in het midden blijft vrij! Hij komt uit Nepal en misschien regent het daar niet zo. Vaak zie je er evenwel toch een planken dakje over. De verplaatsbare stal rechts komt van een grootimker uit Roumenië. Deze kasten behoeven afzonderlijk geen extra bescherming.

Afbeelding
Deze afbeeldingen spreken voor zich. In onze boomgaarden kom ik nog regelmatig korven tegen die met een wapperende vuilniszak zijn afgedekt; of een rijtje korven waarover een stuk golfplaat is gelegd; op de golfplaat een stel stenen; bij een stevige wind gaat dit verkeerd.

Afbeelding

Er zijn degelijke en minder deugdelijke daken voor onze bijenwoningen in de handel.
1 Voorheen was een stevige zinkplaat een afdoende bescherming tegen regen en wind. Het enorme gewicht ervan was voor een reizend imker een bezwaar; in de bijenhoek van de tuin in Luxemburg vind je ze nog; sierlijk als de zinken top van onze rieten hooibergen.
2/3 De fa. Ickowics (Bollène; Z. Frankrijk) produceert gegalvaniseerde ijzerplaten ( met zinklaag dus) en persen deze in alle mogelijke maten. Zij zijn er in drie randmaten: De breedste rand valt over de bovenste honingkamer heen: bijzonder stabiel.
4/7 Door het lichte gewicht wordt een aluminium plaat veel toegepast; als de deksels niet met riemen of schroeven worden vastgezet, krijgt de wind er vat op of zij moeten behoorlijk breed (diep) zijn.
5 Bij deze kast scharniert het dak aan de voorzijde; in gesloten stand is er gemakkelijk een slot op te zetten; in verband met de wind, als het deksel op staat, moet het scharnier goed stevig zijn. Bij behandeling heeft de imker minder last van rondvliegende bijen.
6 Hoe stabiel is het deksel van de kunststof Seegenberger in de wind?
8 In dit reisstalletje houd je een paar kasten droog en uit de wind.
9 Een inbouwvliegplank of minstens een die één geheel vormt met de bodem is ver te verkiezen boven de scharnierconstructie. Het opklappen is natuurlijk erg handig maar in de regen is het hout rond de schroefjes snel rot en zakt de vliegplank neer; er ontstaat een spleet, waarin zich veel onhygiënische troep verzamelt; de houtrot versnelt en is al spoedig niet meer te herstellen. Op de afbeelding is niet te zien hoe ik de vliegplank laat rusten op een plank die aan de bodem vastzit. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!

hennie oes

[img]http://www.bijenhouden.nl/be
Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 5028
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Bijenwoningen: daken en vliegplank.

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra »

Een duobak (zo noemen Tytsjerktseradielers ze) zet je zelfstandig bij de straat. Een vuilcontainer met bijenkast zet je dus zelfstandig in de boomgaard. Een buitengewoon slim idee en ik denk dat reisgemakkelijk heid het hoofdoel is. Daar komt natuurlijk bij dat het weersinvloeden buiten de deur houdt.
Ventilatie zou ik opwekken door onder in de bodem een gat van plus minus veertig bij veertig zagen. Het is stevig plastic en dus hoeft een dergelijk gat niet ten koste te gaan van de stevig heid van de vuilcontainer.
Echter blijf ik met een grote vraag zitten. Hoe krijg je de kasten erin en eruit? Nog maar niet te praten over inspecties!

J.P.

Hennie, wat een leuk creatief onderwerp!
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten