Solitaire bijen in Patagonië

Verwant aan honingbijen zijn talloze insecten. Veel imkers hebben er een speciaal oog voor ontwikkeld. Ook niet verwante insecten hebben vaak hun interesse.
Plaats reactie
Huib Koel
Berichten: 517
Lid geworden op: wo 03 okt 2001, 14:31
Locatie: Nederland
Contacteer:

Solitaire bijen in Patagonië

Bericht door Huib Koel »

Het schiereiland Valdés ligt in de Argentijnse provincie Chubut waar het ruige en weidse Patagonië begint. Het schiereiland heeft een oppervlakte van 3700 vierkante kilometer en één dorpje Puerto Piramide met zo'n 100 inwoners.

Op de stranden van het eiland leven van oktober tot maart grote aantallen zeehonden, zeeleeuwen en zeeolifanten. In de baai zwemmen orca's en zuidkapers. Qua landschap is Valdés saai. Er waait dagelijks een straffe wind. De grond is steenachtig en droog. Op enkele plekken zijn zandduinen ontstaan maar het grootste gedeelte is rotsachtig. Er valt jaarlijks circa 300 mm regen dat voor het grootste gedeelte verdampt. Bomen staan alleen rond de enkele estancia's (boerderijen) waar men voornamelijk schapen houdt.

Afbeelding
Honingbijen trof ik er niet aan maar wel verschillende soorten solitaire bijen.
Allereerst in een zandkuil vlak achter de estancia Rincón Chico.
De duintop was begroeid met een vetplantje dat schitterend bloeide. Ik heb er echter geen bijtje op kunnen ontdekken.
Het steilwandje van de zandkuil had vele gaatjes van circa 7 mm doorsnee. De diepte was circa 30 cm horizontaal gegraven alwaar onderstaand zandbijtje uitkwam, terwijl ik deze aan het fotograferen was, kwamen er nog twee identieke bijtjes te voorschijn.

Afbeelding
Voor de estancia was een veldje, ik schat zo'n tien vierkante meter, met Witte klaver en een berberissoort. Hier ontdekte ik twee bijtjes die af te toe stil in de lucht hingen en regelmatige rondjes vlogen. Af en toe landen ze op de houten afzetting van de border. Gezien het vliegpatroon en de tekening op de abdomen, lijkt het mij een wolbijtje (Anthidium).

Afbeelding
Op de tweede foto lijkt zelfs een beetje witte '˜wol' onder het borststuk te zitten.

Afbeelding
De rode pootjes, de witte tekening van het achterlijf in combinatie met het diepdonkere blauw geven dit Argentijnse bijtje een Hollands tintje.

Voor meer informatie over de estancia:
http://www.rinconchico.com.ar

Huib Koel
(wordt vervolgd)
Huib Koel
Berichten: 517
Lid geworden op: wo 03 okt 2001, 14:31
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Solitaire bijen in Patagonië

Bericht door Huib Koel »

De meeste planten langs de kust van Patagonië hebben een gele kleur. De gids vertelde dat deze bloemkleur voor de plant het gemakkelijkst te maken is. Of dit zo is'¦. Wellicht voer voor een forumdiscussie op een andere pagina.
In ieder geval zag ik weinig anders dan geel. (het rozerood van de vetplant was een uitzondering). En ik dus alle gele bloemen afzoeken, waaronder een gele composiet, veel forser dan bijvoorbeeld het Echt bitterkruid. De bloemknoppen waren met een witte, kleverige substantie bedekt. Ik ken alleen het melksap als je de bloemstengel afbreekt.

Afbeelding

Daarop vond ik een zwart bijtje dat de kenmerken had van een behangersbijtje. Niet dat ik haar bladeren zag afknippen, maar ze vervoerde het stuifmeel in een buikschuier en hield haar achterlijf zo kenmerkend omhoog, zoals de behangersbijen dat in Nederland doen. Ze liep dan ook rond over de gehele gele composiet, duidelijk op zoek naar stuifmeel en niet naar nectar. Snel een rondje lopen over de bloem waarbij het contact tussen de helmknoppen en de onderkant van het lichaam het belangrijkste is. En dan door naar de volgende bloem. Niet dat er in dit gebied zoveel gele composieten stonden, maar bij een drinkplaats voor de schapen (men pompt met een windmolentje wat brak water op) genoeg voor dit zwarte bijtje. De foto is niet helemaal optimaal maar toch is een stukje gele buikschuier te zien.

In hetzelfde stukje aangelegde tuin voor de estancia, waar ik het '˜Argentijns wolbijtje' vond, was nog een andere plant met grote bloemen neergezet. De plant kon ik niet thuisbrengen. Het insect wat erop neerstreek was geen honingbij.

Afbeelding

De vleugelstand vind ik opvallend (het doet me aan een zweefvlieg denken). Ik heb de biologe van de estancia (gespecialiseerd in zeezoogdieren) gevraagd of zij een insectendeskundige kent, die wellicht uitkomst kan bieden.

Op de foto zie ik ook een miertje op de bloem lopen. Ik vond verschillende soorten mieren (en nesten) maar ik heb daar geen foto's van genomen. De vlinders die ik zag leken veel op de zandoogjes die wij hier ook kennen. Ook de rups kwam ik vaak tegen.

Afbeelding

Voor de rest kwam ik van de insecten nog grote kevers (3 cm) tegen

Afbeelding

en van de geleedpotige een spin met een afmeting van zo'n 10 cm. Die bleef rustig zitten, want ze was bezig om zo'n kever op te eten.
Afbeelding
Langs de duintjes op het strand (naast de zeeolifanten) stond een zandkool. Ook weer geel en na even zoeken een leuk bijtje. Het bijtje bleef druk bezig met het ordenen van de stuifmeelpollen, ook toen ik het bloempje in mijn hand nam. Door de sterke wind is een heen en weer wiegende bloem met bij moeilijk te fotograferen. In tegenstelling tot de zwarte '˜behangersbij' heeft dit bijtje witte randen op de diverse segmenten van het achterlichaam.

Afbeelding

In twee dagen vijf solitaire bijen vond ik geen slechte score. Honingbijen heb ik in dit gebied niet gezien. De gids wist in dit uitgestrekte gebied wel een imker in Trelew te wonen maar dat ligt aan de Chubut-rivier, waarvan het water voor irrigatie gebruikt werd. Honingproducten heb ik niet in de winkels gezien. Bij aankomst op het vliegveld van Trelew werd de bagage gecontroleerd op het meenemen van dierenproducten waaronder ook expliciet honing genoemd werd. In een ander gedeelte van Patagonië (Andes-gebergte) zag ik wel honing te koop in een souvenir winkel: 9 Ar. Peso voor een potje van 250 gram. Momenteel ongeveer 3 US-dollar, echt voor toeristen dus.

Huib Koel
Huib Koel
Berichten: 517
Lid geworden op: wo 03 okt 2001, 14:31
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Solitaire bijen in Patagonië

Bericht door Huib Koel »

J.P.,
De Peninsula Valdés is tegenwoordig een Nationaal Park (Unesco-status sinds 1999). Op mijn vraag of de schapen voor het natuurbeheer werden ingezet werd verteld dat men de (extensieve) veeteelt als bestaande activiteit rekent. De begrazingsdruk is echter niet hoog. Ongeveer 1 schaap per hectare. Het land is afgerasterd in stukken van 5 bij 5 kilometer. Graslanden tref je hier niet aan. De struiken zijn laag als gevolg van de sterke wind (en door begrazing?) en hebben kleine blaadjes (tegen snelle verdamping) en stevige takdoorns.
Een dier dat zich heeft aangepast is de Guanaco (Lama guanicoe). De grootste herbivoor van Argentinië kan ongeveer 1,75 meter hoog worden. Vroeger kwam dit dier in grote aantallen voor. De enige natuurlijke vijand van dit dier is de poema.
Andere grazers worden als een groter probleem beschouwd. De Europese haas (ook ingevoerd) en de Patagonische haas (Mara: Dolychotis patagonium). Het voorkomen van de Patagonische grijze vos (Dusicyon griseus) kan niet voorkomen dat men deze laatste dieren als een plaag ziet.
groet,
Huib Koel
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten