de zomerhoning, die ik nu aan het consumeren ben, smaakt anders en ziet er anders uit.Bovenin zit een witte(gist)laag,die ik er afschep.
De smaak is na opwarmen ook wat"gistig".Dit proces ontstaat na twee maand bewaren.
Wat is daar de oorzaak van? Ik laat de honingemmer na het slingeren altijd 3 dagen donker staan,voordat ik de potjes vul. De hygiene houdt ik zo goed mogelijk in de gaten.Ik slinger maar een keer per seizoen. joop Barkmeyer.
honing
Moderator: Hans van der Post.
- Oude Essink
- Erelid
- Berichten: 3562
- Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: honing
Dag Joop,
"gisten" betekent, dat de honing niet voldoende was ingedikt en er teveel vloeistof in de honing zat, toen je ging slingeren. waren alle cellen afgedekt? dit is een teken dat ze voldoende is ingedikt en dan gebeurt dat gisten niet. Een paar open cellen is ook geen probleem, als de honing in die cellen blijft, wanneer je het raan omgekeerd houdt en er lichtjes tegen tikt ( de stootproef heet dat).
Phacelia honing wil wel eens gaan gisten ook als de cellen goed waren gesloten; ze hebben dan een glazig uiterlijk.
Overigens kun je de honing goed consumeren; voor de verkoop is zij niet geschikt.
hennie oes

"gisten" betekent, dat de honing niet voldoende was ingedikt en er teveel vloeistof in de honing zat, toen je ging slingeren. waren alle cellen afgedekt? dit is een teken dat ze voldoende is ingedikt en dan gebeurt dat gisten niet. Een paar open cellen is ook geen probleem, als de honing in die cellen blijft, wanneer je het raan omgekeerd houdt en er lichtjes tegen tikt ( de stootproef heet dat).
Phacelia honing wil wel eens gaan gisten ook als de cellen goed waren gesloten; ze hebben dan een glazig uiterlijk.
Overigens kun je de honing goed consumeren; voor de verkoop is zij niet geschikt.
hennie oes

Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot], Google [Bot] en 4 gasten