Hallo !
Ik heb jongst leden 2 emmers met elk 26 kg honing gekocht van een andere imker omdat ik zelf geen honing genoeg heb dit jaar.
Maar het is,natuurlijk, geroerd en dus ook al hard.
Hoe krijg ik die honing weer vloeibaar op een goede manier ?zodat ik het kan potten.
Zou een heet water bad werken , of gaat dat heel lang duren ?
Graag jullie hulp in deze !
bij voor baat dank,
Marco
http://www.myrangensbigard.se
Harde honing in een 25 liter emmer. . .
-
- Berichten: 116
- Lid geworden op: zo 04 jan 2009, 15:24
- Locatie: Sweden
- Contacteer:
Harde honing in een 25 liter emmer. . .
www.myrangensbigard.se
-
- Berichten: 1530
- Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
- Imker sinds: 1997
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
- Locatie: Soest
- Contacteer:
Re: Harde honing in een 25 liter emmer. . .
Een warmwaterbad is een goede optie. Kleine emmers zet ik zelf in de gootsteen met water van een graad of 40-50. Je grote emmers zou je in je ligbad kunnen zetten. Andere optie is de emmer in een electische deken te rollen/vouwen.
Lennard
Lennard
- Wim Joosten
- Erelid
- Berichten: 2755
- Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
- Imker sinds: 2003
- Aantal volken: 1
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: Beilen
- Contacteer:
Re: Harde honing in een 25 liter emmer. . .
Onze zuiderburen schrijven het volgende er over op: http://www.konvib.eu/artikels/producten ... eel-2.html
Warmwaterbad
Het principe van 'au bain-marie' is wel aan elke huisvrouw bekend. Daarbij wordt - in ons geval de honingpot in een pan met water gezet en opgewarmd. Het is aan te bevelen om de temperatuur de 40°C niet te laten overschrijden, om te voorkomen dat enzymen en aromastoffen zouden verloren gaan. Bij hogere temperaturen zal de kwaliteit van de honing eronder lijden. Hoe groot dat kwaliteitsverlies kan zijn, is d.m.v. labonderzoek precies na te gaan. Maar dat aspect sparen we op voor een volgende bijdrage.
Thermobox - warmte kast - hitteplaat.
Hierbij denken we maar aan een 'omgekeerde' koelkast. In zo'n oude koelkast bijv. wordt een verwarmend element aangebracht, dat gestuurd wordt door een thermostaat. De recipiënt met de honing wordt erin geplaatst en de warme lucht moet de verharde honing weer zacht maken.
Omdat de warmtegeleidbaarheid van lucht veel lager ligt dan die van water, duurt het ook eens zo lang om de honing weer in viskeuze toestand te brengen. Voor een emmer in kunststof met 20 kg opgesteven honing duurt het ca. 24 uur om de honing weer vloeibaar te maken, wanneer we de kasttemperatuur op 40°C. houden. Tussendoor oproeren kan het proces enigszins versnellen.
In de vakhandel zijn dergelijke thermoboxen te koop. Ze zijn erg duur. Handige imkers hebben er weer wat op bedacht. Zij stapelen enkele lege broedkamers op elkaar. Een plaat met enkele gloeilampen van 40 W wordt in de onderste kamer gezet. Op die bak leggen zij een dubbele koninginnenrooster. Daarop komen dan nog eens, één of twee broedbakken. De recipiënten met de harde honing plaatst men in de bakken op de rooster. Met een isolerende dekplank, wordt bovenaan alles afgesloten. Een thermostaat schakelt de lampen aan en uit.
Vooral als men met de goed isolerende Segeberger kunststofkasten imkert, werkt dit systeem voortreffelijk. Zo goed zelfs, dat deze constructeur een onderdeel met een verwarmingselement op de markt heeft gebracht dat speciaal op zijn andere kastdelen afgestemd is.
Warmwaterbad
Het principe van 'au bain-marie' is wel aan elke huisvrouw bekend. Daarbij wordt - in ons geval de honingpot in een pan met water gezet en opgewarmd. Het is aan te bevelen om de temperatuur de 40°C niet te laten overschrijden, om te voorkomen dat enzymen en aromastoffen zouden verloren gaan. Bij hogere temperaturen zal de kwaliteit van de honing eronder lijden. Hoe groot dat kwaliteitsverlies kan zijn, is d.m.v. labonderzoek precies na te gaan. Maar dat aspect sparen we op voor een volgende bijdrage.
Thermobox - warmte kast - hitteplaat.
Hierbij denken we maar aan een 'omgekeerde' koelkast. In zo'n oude koelkast bijv. wordt een verwarmend element aangebracht, dat gestuurd wordt door een thermostaat. De recipiënt met de honing wordt erin geplaatst en de warme lucht moet de verharde honing weer zacht maken.
Omdat de warmtegeleidbaarheid van lucht veel lager ligt dan die van water, duurt het ook eens zo lang om de honing weer in viskeuze toestand te brengen. Voor een emmer in kunststof met 20 kg opgesteven honing duurt het ca. 24 uur om de honing weer vloeibaar te maken, wanneer we de kasttemperatuur op 40°C. houden. Tussendoor oproeren kan het proces enigszins versnellen.
In de vakhandel zijn dergelijke thermoboxen te koop. Ze zijn erg duur. Handige imkers hebben er weer wat op bedacht. Zij stapelen enkele lege broedkamers op elkaar. Een plaat met enkele gloeilampen van 40 W wordt in de onderste kamer gezet. Op die bak leggen zij een dubbele koninginnenrooster. Daarop komen dan nog eens, één of twee broedbakken. De recipiënten met de harde honing plaatst men in de bakken op de rooster. Met een isolerende dekplank, wordt bovenaan alles afgesloten. Een thermostaat schakelt de lampen aan en uit.
Vooral als men met de goed isolerende Segeberger kunststofkasten imkert, werkt dit systeem voortreffelijk. Zo goed zelfs, dat deze constructeur een onderdeel met een verwarmingselement op de markt heeft gebracht dat speciaal op zijn andere kastdelen afgestemd is.
Met vriendelijke groet,
Wim
Wim
-
- Berichten: 1530
- Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
- Imker sinds: 1997
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
- Locatie: Soest
- Contacteer:
Re: Harde honing in een 25 liter emmer. . .
Over zelfbouw thermoboxen...ik zou een computerventilator in het systeem gebruiken. Gebruik van alleen een warmtebron en een thermostaat heeft als resultaat dat de warmte lokaal opbouwt en het veel langer duurt/meer energie kost om het volledige volume op temperatuur te krijgen.
Over een tijd zijn de gloeilampen uitgefaseerd...voor een paar euro heb je een elstein warmtelamp die alleen infrarood straalt, het zichtbare licht van een normale gloeilamp is ook zonde van je geld als je m alleen voor verwarming gebruikt.
L
Over een tijd zijn de gloeilampen uitgefaseerd...voor een paar euro heb je een elstein warmtelamp die alleen infrarood straalt, het zichtbare licht van een normale gloeilamp is ook zonde van je geld als je m alleen voor verwarming gebruikt.
L
-
- Berichten: 116
- Lid geworden op: zo 04 jan 2009, 15:24
- Locatie: Sweden
- Contacteer:
Re: Harde honing in een 25 liter emmer. . .
Hallo,
Ik heb nu een kast gemaakt van een bodem , 2 bk en een deksel.
alles is van "piepschuim" .
de emmer met erin en een verwarmings element (?) die ik normaal in mijn zeef heb, plus nog een klein kacheltje(ja dat past
het wordt rond de 40 graden en de honing begint te "smelten" maar het zal wel even duren eer dat klaar is..
groet, Marco
http://www.myrangensbigard.se
Ik heb nu een kast gemaakt van een bodem , 2 bk en een deksel.
alles is van "piepschuim" .
de emmer met erin en een verwarmings element (?) die ik normaal in mijn zeef heb, plus nog een klein kacheltje(ja dat past

het wordt rond de 40 graden en de honing begint te "smelten" maar het zal wel even duren eer dat klaar is..
groet, Marco
http://www.myrangensbigard.se
www.myrangensbigard.se
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten