Suiker door laten koken

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Gebruikersavatar
willem verduin
Berichten: 21
Lid geworden op: do 14 aug 2014, 14:40
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Nieuwegein
Contacteer:

Suiker door laten koken

Bericht door willem verduin »

Per abuis heb ik de in water opgeloste suiker een half uur laten doorkoken. Het is nu iets lichtbruin verkleurd. Kan ik dit zonder probleem aan de bijen voeren?
Met vriendelijke groet,
Willem
Santtu Pikkarainen
Berichten: 1083
Lid geworden op: do 03 mar 2011, 13:06
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Re: Suiker door laten koken

Bericht door Santtu Pikkarainen »

willem verduin schreef:Per abuis heb ik de in water opgeloste suiker een half uur laten doorkoken. Het is nu iets lichtbruin verkleurd. Kan ik dit zonder probleem aan de bijen voeren?
Geen idee, maar ik zou de gok niet nemen.
Waarom kook je het water eigenlijk?
Gebruikersavatar
willem verduin
Berichten: 21
Lid geworden op: do 14 aug 2014, 14:40
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Nieuwegein
Contacteer:

Re: Suiker door laten koken

Bericht door willem verduin »

Ik schreef: "per abuis". Was het vergeten.
Met vriendelijke groet,
Willem
Eddy Geurtsen
Berichten: 931
Lid geworden op: zo 30 mei 2004, 22:51
Imker sinds: 1979
Aantal volken: 12
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Hengelo Gld
Contacteer:

Re: Suiker door laten koken

Bericht door Eddy Geurtsen »

Ik neem aan dat de suiker onder in de pan iets gekarameliseerd is. Lijkt me geen probleem te zijn.
Ruinerweg
Berichten: 685
Lid geworden op: ma 02 feb 2004, 11:03
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 10
Bijenras(sen): Carnica F 1
Locatie: koekange
Contacteer:

Re: Suiker door laten koken

Bericht door Ruinerweg »

Het hmf zal wel flink zijn opgelopen, een voor de bijen ongezonde stof!
alle gekaramellisseerde Produkten hebben een hoog hmf gehalte, je heb t nu de mogelijkheid proefondervindelijk vast te stellen of het schadelijk is.......

Ik denk niet dat je dit wilt.
Maar waarom verhit je de oplossing eigenlijk, een kwariertje roeren is bij kristalsuiker voldoende om een heldere oplossing te krijgen.

Groet,

Roel

http://www.ruinerimkers.nl
bee-tree
Berichten: 3531
Lid geworden op: za 30 mar 2013, 10:49
Imker sinds: 1965
Aantal volken: 30
Bijenras(sen): Westerwolds landras
Contacteer:

Re: Suiker door laten koken

Bericht door bee-tree »

willem verduin schreef:Per abuis heb ik de in water opgeloste suiker een half uur laten doorkoken. Het is nu iets lichtbruin verkleurd. Kan ik dit zonder probleem aan de bijen voeren?
Willem, hoeveel liter heb je klaar gemaakt ? Ik hoop nog niet alles in één keer voor je twee volken.
Omdat je gekookt hebt en de voorraad afgedekt hebt, is hij nagenoeg steriel en kun je hem een poosje bewaren
om te zien of er kristallisatie optreedt. Als je de sterke concentratie van 3 delen suiker op 1 deel water hebt gemaakt,
is NA KOKEN de kans op HARDE kristallisatie GROOT. Dat is 'n collega-imker jaren geleden overkomen;
de een week vooruit gemaakte inhoud van zijn emmers was veranderd in een ijsberg met bikkelhard suikerijs.
Hij heeft één emmer bewaard als afschrikwekkend voorbeeld voor collega's.
Daarom, wacht met voeren van je gekookte suikeroplossing in het geval dat je de sterke concentratie hebt gemaakt.
Je kunt ze , als ze niet HARD wordt, als noodvoedering gebruiken in het voorjaar, mocht de winter lang gaan duren zoals in 2013;
die duurde tot ver in april.
Heb je een dunne oplossing gemaakt (1:1) dan kun je die niet zo lang bewaren. Maak er siroop van met gewassen citroen- en appelsienen voor eigen gebruik en tracteer je gasten. :angelic-flying:

Sommige imkers voeren "koud"; verwarmen het water niet.
Ik maak de oplossing warm met geyserwater tot handwarm en vul dan zo snel mogelijk de voerbakjes.

Ik hoop dat we nog lang dit onderwerp onder de loup nemen, want het inwinteren is het belangrijkste onderdeel van
de imkerij. We moeten voorkomen dat de suikeroplossing TE VROEG in de raten kristalliseert. Zj.
Gebruikersavatar
Wim Joosten
Erelid
Berichten: 2755
Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Beilen
Contacteer:

Re: Suiker door laten koken

Bericht door Wim Joosten »

Met vriendelijke groet,
Wim
Gebruikersavatar
Ewout
Berichten: 1026
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 20:46
Imker sinds: 2011
Aantal volken: 10
Bijenras(sen): Bastaard, Mellifera (P), Buckfast (F1)
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Suiker door laten koken

Bericht door Ewout »

bee-tree schreef:We moeten voorkomen dat de suikeroplossing TE VROEG in de raten kristalliseert. Zj.
Is dat een probleem voor de bijen? Die verwarmen deze raten toch tot 35 graden?
Gebruikersavatar
semar
Berichten: 2350
Lid geworden op: do 20 nov 2008, 09:10
Imker sinds: 1975
Aantal volken: 9
Bijenras(sen): buckfast
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Re: Suiker door laten koken

Bericht door semar »

nee, bijen verwarmen het broedgedeelte tot 35C zolang er broed is.

dus dat gebiedje wordt kleiner tot het er in de winter niet meer is.
's winters wordt de tros verwarmt tot zo'n 12/15C.

Honing gaat sneller kristaliseren als het in een omgeving staat waar de temparatuur schommeld.
dat geld dus ook voor de raat buiten het broednest (met uitzondering van direkt boven het broednest
ivm opstijgende warmte).

bijen verwarmen de tros niet de kast.

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)

ps, ieder jaar slinger ik de overgebleven buitenste ramen voor voer,
in somige jaren (vooral dat spul uit de voercontainers) is het voor een deel niet meer te verwijderen
in de slinger.
Philip71
Berichten: 8
Lid geworden op: zo 30 mar 2014, 18:24
Contacteer:

Re: Suiker door laten koken

Bericht door Philip71 »

Zeker niet aan de bijen gegeven! HMF ontstaat door verhitting.... Jouw siroop zit er vol mee en is giftig voor je bijen!
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten