
Ondertussen heeft dit zwermpje het aardig goed gedaan. 1 keer wat darrenraat weggesneden. Verder niets aan de korf gedaan, dan af en toe eens kijken.
Vanochtend zijn Piet! en ik begonnen met het afjagen van het volk uit de korf.
Het vlieggat gesloten en voorzichtig de korf van de plek gehaald en omgekeerd. Op de plek in de stal een lege korf geplaatst, zodat de vliegbijen hierin kunnen.
Vervolgens hebben we een korf van Buntgras gebruikt als jaagnap. Deze hebben we met krammen aan elkaar bevestigd en zijn begonnen met kloppen.
Kloppen van beneden naar boven, ongeveer 3 minuten. Dan even pauze houden;
Je hoort de bijen brommen. Na een poosje wordt het stil. In deze periode van “rust” hebben de bijen de tijd gekregen om zich vol honing te zuigen.
Daarna nog ongeveer 15 minuten geklopt. Tot slot de hele handel voorzichtig omgekeerd en nog wat na gebotst.
Toen voorzichtig beide korven van elkaar gehaald en gekeken. Het zag er goed uit. Nogmaals wat na gebotst (voordeel is de Buntgras-korf, die veerde goed zodat we geen losgeslagen raten hadden.)
De bijen afgeslagen in de korf die we op de oude plek hadden gezet en even goed in de gaten gehouden. De bijen waren rustig; de moer zit erbij!
Vervolgens de korf geslacht. Onderstaand een fotoreportage.
Mooie platen raathoning, totaal 5 Kg. De rest van de honingraat gebruik ik in het voorjaar als stamphoning.
Het broed uit de korf hebben we in BK ramen geplaatst d.m.v. elastiekjes en bij een ander volk in de kast gehangen. Op deze wijze gaat er niets verloren. (zie foto's)
Jaap