Wat ik schreef over de kruik is zeker van toeppassing. Ken je geschiedenis en je zal tot de ontdekking komen dat wat ik schreef ook hier ten lande van toepassing was. Vraag maar een rond bij oude boeren.
Het verschijnsel van de kruik is onder andere een reden waarom rotte of vochtige plekken in hout niet drogen en ook nat blijven naast conceptuele en constructuele redenen. (wat niet altijd een gebrek hoeft te zijn, soms kan het niet anders) Dit heten we een microklimaat. Iedereen die met hout werkt kan dit vast stellen. Door het verdampen van het water koelt de plek af en trekt daardoor nieuw vocht aan. Het vocht in de lucht zal bij een gesloten ruimte eerst op deze plaatsen ontrokken worden, daardoor zakt het vochtgehalte in de ruimte en zal op de andere niet met vocht aangetaste plaatsen geen condens zich vormen. vochtige plekken in hout zullen maar vocht vrij worden als het echt warm word. Maar dan is er ook bijna geen vocht meer, ook niet in de lucht. Dat is dan ook de reden waarom vochtige plekken ook rotte plekken worden. IN het microklimaat ontstaan schimmels en bacteriën die het hout langzaam als voedsel gebruiken en opsouperen. Droog hout gaat eeuwen mee.
Sterkpropoliserende volken worden aangetrokken om alles wat een gaatje heeft dicht te propoliseren. Dat doen ze ook bij een rooster gelegd op een warme plaats boven op de broedbol. Dat doen ze met een koninginnen kooitje en dat doen ze met alles wat een ruimte heeft kleiner dan de bijenruimte. Daar heeft het niets met tocht, vocht of wat dan ook te maken. Het heeft gewoon te maken met hun natuur. Alles wat een ruimte is moet dicht en dat doen ze dan ook. Omdat de rooster onderaan ligt interpreteren we dat als of deze bijen de rooster dicht willen om koude tegen te gaan. Maar wat dan te zeggen van de rooster die we bovenaan leggen, om propolis te oogsten?Als je twijfelt kijk je hoe de bijen het zouden doen : in een houten boomstronk, met dichte bodem en een verkleind vlieggat.
Dat propolissterke volken de open roosters proberen dicht te kitten zegt op zich ook al voldoende.
Propolis is een hars. Het is niet waterdoorlatend en sluit volledig af, ook damp. Propolis bevat ook was. Stradivarius gebruikte het in de vernissen voor zijn violen juist om zijn sluitende en beschermende werking. Om deze dichtende reden kan een bol propolis tot enkele eeuwen goed blijven. In het andere geval zouden als eerst de etherische oliën en vluchtige bestanddelen verdwijnen, wat niet het geval is. Archeologen vonden propolis in Egyptische graven. Bij het opbreken rook deze nog fris en kwam de specifieke geur van de propolis vrij. Dit wijst, op een goed bewaren, van de etherische oliën en vluchtige stoffen. Mummies werden onder andere behandeld met propolis juist om zijn conserverende werking.
We hebben het altijd over die bomen waar bijen in gaan huizen. We kunnen ook niet anders in de lage landen hebben ze alleen maar bomen bij gebrek aan bergen en rotsen. Maar door deze waarneming,vernauwen we ons zicht op de bij en haar woning.
Maar wat doen we dan in die landen waar er wel degelijk bergen en rotsen zijn? Kom niet af met warme landen, Duitsland en Oostenrijk behoren er niet toe.
Laat ons een kijken wat de bijen echt doen. In deze landen gaan bijen in spleten en holle ruimten huizen van hout, steen of rots wat hun ter beschikking is. Dit sluit aan bij de waarneming dat bijen ook in spouwen van muren hun intrek nemen. Ook spouwen zijn tochtige plaatsen, daarom zijn het juist spouwen.
Er zijn streken, warme en niet warme, waar men holtes in de rots uitkapte, voor deze holte een houten plank zette en in de holte bijen hielt. Sommige archeologen denken zelfs dat de nissen die we vinden in Keltische omgevingen, niet dienden om de hoofden van de vijand in te plaatsen, zoals in een romantische lezing nogal eens wordt beweerd, maar dienden om bijen in te huizen. De holte werd afgedicht met een houten plank. Je herinnerd je nog uit de lessen geschiedenis waar het in een zelfde romantische visie hete: 'De Oude Belgae leefde van de jacht en de visvangst, ze dobbelde en dronken MEDE. Ook de Romeinse geschriften laten weten dat de Belgae mede en honing bezaten en verhandelden, dat ze de bijenteelt kende.
Als je deze beschouwingen meeneemt in het hele verhaal, dan valt alles rond de warmtehuishouding en de houten boom in duigen.
Nogmaals een vriend van me heeft in een bos onder een overhangende boom nu al twee jaar een volk hangen. Zonder enige bescherming. Dit bijenvolk doet het tot op heden goed. Het enige wat mijn vriend in het najaar deed was de bijen behandelen met oxaalzuur om de varroa druk tegen te gaan.
Bijen zijn veel sterker dan we vermoeden. En ze weten beter met de natuur om te gaan dan wij mensen doen. Ze hebben dan ook enkele duizenden millennium voorsprong op de mens.
Willen we van bijen leren moeten we ook hun natuurlijke omgeving in rekening nemen, niet alleen dat wat in onze onmiddelijke omgeving bestaat, maar ook op, voor ons, vreemde plaatsen.
Dus laat die schuiven in de winter maar gerust open. De bijen zullen er door een betere tros vormen en consistenter door de winter gaan.
En zoals ik al dikwijls kwam te zeggen: alle kasten hebben voor en nadelen. De ideale kast zonder nadelen voor de bijen bestaat niet. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken welke voordelen hem gunstig lijken en welke nadelen hem niet bekoren. Dit heeft te maken met het soort bij, de omgeving qua dracht en het microklimaat waar de bijen staan, de teeltmethode, bedrijfsmethode, lichamelijke gesteldheid (ook de geestelijke gezondheid

De rest is, naar mijn aanvoelen, geloven. Rond geloof kan er heel vlug een godsdienstoorlog ontstaan. Daar blijven we best ver van weg.