Die aflossing van mantelbijen heb je mooi beschreven, dat kan je zelfs zien als je lang kijkt naar een wintertros in een observatiekast. Je moet dan wel veel geduld hebben.Oude Essink schreef:
2. Als zij haar tros niet op de verzegelde raat zouden hebben, zouden zij "van het voer af geraken" en verhongeren en haar warmtehuishouding zou in het ongerede raken.
![]()
Maar bij de 2e kwestie heb ik twijfels door verschillende onderzoeken die ik heb gelezen: o.a. uit Belgisch onderzoek (v.Nerum, H.Buelens, 1997) blijkt dat de wintertros dagelijks iets uitdijt of opschuift, en zich daarna weer terugtrekt.
Deze dagelijkse schommelingen hangen samen met het dagritme van voeropname en stofwisseling. De tros bevond zich bij de onderzoeken meer voorin de kast, terwijl de honingvoorraad meer naar achteren zit. De bijentros moet dan iets naar achteren opschuiven om bij het voedsel te komen, maar vanwege de betere isolatie overwinteren bijen liever op lege, met lucht gevulde cellen voorin, dan op de met honing gevulde raten.
De dagelijkse beweging van de tros om bij het voer te komen was ook goed af te lezen aan de temperatuurstijging. De bijen maakten hierbij zoveel mogelijk gebruik van warmere momenten op de dag of van een warmere dag na enkele koude dagen.
Wanneer de temperatuur laag bleef verschoof de tros zijn positie niet, maar bereikte deze toch het voer door alleen uit te dijen.
Na voeropname nam de tros weer zijn gewone positie in.
Dit verhaal spreekt niet tegen dat een te klein volk bij te breed inwinteren van het voer kan afraken, maar ik heb dus begrepen dat bijen meer tégen het voer aan zitten dan erbovenop -als ze kunnen kiezen.
Astrid