Methode van der Palen

Hoe pak je het bijenhouden goed georganiseerd aan. Bijenwoningen, gebruiksvoorwerpen bij het houden van bijen.
Plaats reactie
Santtu Pikkarainen
Berichten: 1083
Lid geworden op: do 03 mar 2011, 13:06
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Methode van der Palen

Bericht door Santtu Pikkarainen »

Heeft hier iemand ervaring met de methode van der Palen? Het lijkt me een mooie methode waarbij je het volk minder stoort omdat je geen doppen hoeft te breken. Mijn beide volken hebben een vol bezette bovenbak, maar de onderbak pas deels uitgebouwd en nog niet belegd. Zou het dan ook bruikbaar zijn?
A.A. Staals
Berichten: 2703
Lid geworden op: wo 15 mar 2006, 20:19
Imker sinds: 1957
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Re: Methode van der Palen

Bericht door A.A. Staals »

Santtu Pikkarainen schreef:Heeft hier iemand ervaring met de methode van der Palen? Het lijkt me een mooie methode waarbij je het volk minder stoort omdat je geen doppen hoeft te breken. Mijn beide volken hebben een vol bezette bovenbak, maar de onderbak pas deels uitgebouwd en nog niet belegd. Zou het dan ook bruikbaar zijn?
Deze methode werd toegepast om bruidszwermen te voorkomen na het maken van een veger. Door de doppen boven een open separator te hangen, zodat de jonge koningin in een afgevlogen volk uitkomt. Niet bij een vlieger omdat die toch geen bruidszwerm zal geven. In de hier boven beschreven situatie niet van toepassing omdat volken nog veel te zwak zijn. Bij deze methode komen eierleggende werkbijen vaak voor (verdwijnt na verenigen). Het gaat uiteraard ook mis als in de onderste bak doppen achterblijven.
Het volk wordt ook niet minder gestoord.

ad staals
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot] en 3 gasten