Voeren met honing is dit slim?

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8309
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Voeren met honing is dit slim?

Bericht door Hans van der Post. »

nieuweling schreef: Zit wat in om de refractometer opnieuw te ijken.
ik heb gelezen dat 2 a 3 minuten op 70°C alle gistcellen dood.[/quote]
Mmmm in mijn boeken over wijnmaken staat bij gist doden iets anders aangegeven dan 2 minuten.
Zoals Lennard ook aangaf het is nooit goed om honing te verwarmen. (hoger dan 45 C.)
!Hans.
Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8309
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Voeren met honing is dit slim?

Bericht door Hans van der Post. »

nieuweling schreef: ik heb gelezen dat 2 a 3 minuten op 70°C alle gistcellen dood.
Mmmm in mijn boeken over wijnmaken staat bij gist doden iets anders aangegeven dan 2 minuten.
Zoals Lennard ook aangaf het is nooit goed om honing te verwarmen. (hoger dan 45 C.)
!Hans.
nieuweling
Berichten: 42
Lid geworden op: vr 05 aug 2011, 10:06
Contacteer:

Re: Voeren met honing is dit slim?

Bericht door nieuweling »

inderdaad, want dan maak je alle waardevolle stoffen in de honing kapot
Gebruikersavatar
alfa vulgaris
Berichten: 1543
Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 0

Re: Voeren met honing is dit slim?

Bericht door alfa vulgaris »

procedo schreef:Ik denk dat mijn refractometer wel correct is. Andere honing geeft netjes 18% vocht aan.
Honing verwarmen zie ik niet als optie. Immers volgens de waren wet mag dat niet, tenzij het als bakkershoning wordt verkocht.
Vergis je overigens niet in de de afwijking die temperatuur van je meetinstrument veroorzaakt in je meting.
Als je refractometer rond de 30 graden celcius is zit je er al bijna een procent er naast.

Heheh en verwarmen heeft dat zin als het al bakkershoning is?

Ik zou er niet voor kiezen maar je kan één deel 18% nemen en één deel 20% dit mengen dan kom je toch ook op 19% vocht uit?

Ik begrijp niet zo goed waar het verwarmen van honing allemaal over gaat,maar voor zover ik weet overleven AVB sporen zelfs sterilisatie (100 graden celcius) :!:
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten