Frans, deksels van potten honing die bol gaan staan veroorzaakt door een vochtige omgeving??? Dan heeft zoonlief nectar in de potten gedaan, er daarna klakkeloos een houdbaarheidstermijn op geschreven, slecht sluitende deksels gebruikt '“ oude gebruikte dus '“ en tot slot zijn vader de schuld van het e.e.a. gegeven. Wel heeft ongetwijfeld de grote temperatuurschommelingen die soms in kassen kunnen voorkomen er aan meegewerkt het proces te versnellen.
Je hebt gelijk, het moet de datum zijn dat de honing van de volken afgehaald wordt. Maar bij mij zijn die identiek, haal 's morgens bij het eerste daglicht de honing van de volken af, slinger direct daarna en plaats dezelfde avond de raat weer op de volken. Dat heeft een aantal grote voordelen:
- 's morgens heel vroeg is er nog geen nectar van diezelfde dag binnengebracht en evt. opgeslagen in de stukjes open raat naast het verzegelde gedeelte.
- bovendien zitten de bijen dan nog rond het broednest, afnemen is dus een fluitje van een cent, je behoeft een dag van te voren geen bijenuitlaten te leggen en bij afnemen geen rook te gebruiken, er zitten op dat moment slechts enkele bijen op een raat en die laten zich makkelijk verwijderen.
- je behoeft niet voorzichtig te werk te gaan om het roven van bijen te voorkomen, alle bijen zitten nog in de kasten en de enkele bij die je af moet vegen weet niet hoe snel die weer thuis moet komen.
- als je bijen in de bebouwde kom staan, liggen alle buren nog op 1 oor. Tegen de tijd dat die op gaan staan en gebruik van hun tuin gaan maken, vliegen je bijen weer of er diezelfde dag geen een grote ingreep is geweest. Dat is ook zo, want je hebt je bijen nauwelijks gestoord.
- de honing is nog warm van het broednest en laat zich veel makkelijker uitslingeren. Als je de raat met honing langer opgeslagen laat staan is er bovendien kans dat de honing gaat kristalliseren in de raat.
- je hebt de gehele dag de tijd om te slingeren. Alle slingerspullen kunnen dus dezelfde dag weer opgeruimd worden. Dat scheelt veel onenigheid met de gezinsleden (bij mij tenminste) die anders dagen '˜die plakzooi' moeten vermijden.
- je hebt veel minder bijenmateriaal nodig, alles gaat immers dezelfde dag weer op de volken terug.
Er kleeft een nadeel aan, je moet in het voorjaar en zomer die '˜slingerdagen' absurd vroeg je bed uit. Je moet echt bij het allereerste ochtendgloren beginnen met honing afnemen.
Hennie, de eisen voor wat betreft inhoudopgave, naam producent, productiecode en houdbaarheidsdatum, zijn wettelijk verplichte eisen die ook in de Honingwet zijn opgenomen. En waarop door de Keuringsdienst voor Waren toegezien wordt. Geen gat dus, behalve in de kennis van een aantal imkers.

, beginners zoals jij daargelaten. Deze regels zijn de afgelopen jaren al meerdere malen in Bijen gepubliceerd. Wel is het zo dat er soms iets veranderd en dat komt niet altijd direct bij de '˜gewone' imker terecht.