reizen naar het fruit....

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

jpronk
Berichten: 21
Lid geworden op: wo 20 aug 2003, 17:33
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: reizen naar het fruit....

Bericht door jpronk »

Adri,

Jij schrijft:
Ik vermoed dat de klanten liever niet de verantwoordelijkheid hebben en willen spuiten als zij dat nodig vinden.Omdat wij een papieren
verantwoordelijkheid hebben kan dat(en niet alleen in ons land en onze sector).
Ik moet zeggen dat de telers waar ik tot nu toe gestaan heb, zich bewust zijn geweest van hun verantwoordelijkheden, want ik heb tot nu toe geen spuitschade gehad. Vaak werd ik een paar dagen voor het einde van de bloei gebeld dat ik de volken op moest halen omdat de kweker wilde gaan spuiten.

Je schrijft:
Dit najaar hadden we de discussie over een TEKORT aan bijen,ik ben
blij dat jullie aangeven dat aan de vraag naar bestuivingsvolken zeer wel is te voldoen.
Let wel, de uitspraken die ik gedaan heb gelden voor de laatste vijf jaar in de regio West-Friesland. De regio is in staat aan zijn eigen bestuivingsbehoefte te voorzien. Dat kan in andere regio's natuurlijk anders liggen. Vroeger lag het in West-Friesland ook anders. Er kwamen toen veel bijenvolken uit het zuiden van het land hier naar toe om aan de bestuivingsbehoefte te voldoen. Door onder andere de afname van het areaal fruit is dat niet meer nodig.

Je schrijft:
Ook is er vooral bij de telers van peren nog steeds angst voor verspreiding van BACTERIEKANKER,dus ook een reden om geen bijen te plaatsen.
Wat houdt bacteriekanker precies in? Hoe besmettelijk is het? Of een perenteler besluit bijenvolken te plaatsen lijkt mij dan afhankelijk van een afwegingsproces. Enerzijds is er zonder bijenvolken kans op een mindere opbrengst en anderzijds bestaat er dan met bijenvolken de kans op verspreiding van bacteriekanker.

Groet,
Joris Pronk
kole.amj
Berichten: 407
Lid geworden op: za 25 jan 2003, 10:25
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: reizen naar het fruit....

Bericht door kole.amj »

Joris.

Bacterie vuur is eev bacterieziekte die de zeefvaten in takken en stammen verstopt,de tak of stam sterft af.
De bacterie groeit,na infectie,tegen de sapstroom in dus van buiten naar binnen en de groei is positief gecorreleerd met de temp.en dus de ontwikkelingssnelheid van de boom tot het najaar wanneer de sapstroom "omkeert".
Onze pererassen zijn erg vatbaar,evenals MEIDOORN en COTONEASTER.
Veel van onze appelrassen zijn tolerant.TGV van BACTERIEVUUR is de rendabele productie van peren in delen van Italie en Frankrijk niet meer mogelijk en ook Spanje en Noord=Amerika zien belangrijke productie gebieden "ONTPEREN"In N-Amerika probeert men resistente
onderstammen (niet de gehele boom gaat dan dood) en/of tolerante
rassen(met minder eetkwaliteit).
Bestrijding is mogelijk met STREPTOMYCINE maar dat product maakt dat
behandeling tegen TBC en GESLACHTSZIEKTEN bij toepasser onmogelijk
kan worden met de ons beschikbaar staande middelen.
Wil men STREPTOMYCINE spuiten dan is ontheffing via MIN.VAN LANDBOUW nodig plus een melding aan de huisarts die in het medischdossier moet vermelden dat persoon in aanraking is geweest met het middel.
Ik vermoed dat STREPTOMYCINE tot dezelfde groep middelen behoort als het middel dat in CANADA preventief tegen AMERIKAANS VUILBROED wordt ingezet.
De bloemen zijn een invalspoort voor bacteriekanker,evenals bastbeschadigingen.De bloem heeft een natuurlijke barriere via het
suikergehalte van de nektar maar een regenbui verdunt de concentratie suikers tot beneden het beschermingsniveau.
BIJEN zouden dus de bacterien kunnen verspreiden tijdens hun bestuivingsarbeid. en omdat een infectie onherroepelijk leidt tot de dood van de boom tracht een pereteler die infectiebron te elimineren.De snelheid van infectie verrast ieder jaar weer een groep telers met alle gevolgen vandien.
De ernst van het gevaar kan geillustreerd worden met het voorbeeld
van het op grote schaal weghalen van MEIDOORN EN COTONEASTER op bevel van MINISTERIES.
Dus uit voorzorg nemen de vele peretelers de beslissing met in het achterhoofd dat ze ook wel peren kunnen oogsten zonder inzet honingbijen.

Groet.A-3
jpronk
Berichten: 21
Lid geworden op: wo 20 aug 2003, 17:33
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: reizen naar het fruit....

Bericht door jpronk »

Adri,

Jij schrijft:
De bloemen zijn een invalspoort voor bacteriekanker,evenals bastbeschadigingen.
De teler waar ik de laatste jaren met mijn bijen stond, maakt onder in de stam van elke boom een zaagsnede. Hij vertelde dat hij dat deed om de groei te remmen. Chemische middelen die vroeger daarvoor gebruikt werden, zijn nu verboden en het maken van een zaagsnede is het milieuvriendelijke alternatief. Hierdoor beschadigd de bast dus. Hoe kan ik dat rijmen met het bovenstaande? Zo worden de bomen toch enorm vatbaar voor bacteriekanker? Of is dat niet zo omdat de bacteriele infectie tegen de sapstroom ingroeit?

Groet,
Joris Pronk
Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: reizen naar het fruit....

Bericht door Oude Essink »

Bij mijn weten is bacterievuur een achterhaald probleem en plaatst ook de overheid weer volop Meidoorns en Cotoneasters in plantsoenen e.d. Dit is al eerder aan de orde geweest. Overigens lijkt dit mij meer een onderwerp voor een fruittelersblaadje.
hennie oes

Afbeelding
kole.amj
Berichten: 407
Lid geworden op: za 25 jan 2003, 10:25
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: reizen naar het fruit....

Bericht door kole.amj »

Hennie,
Natuurlijk hoort mijn antwoord hier niet thuis,maar omdat Joris een vraag stelde heb ik die voor hem beantwoord.
Natuurlijk mag jij ook denken dat bacterievuur een achterhaald probleem is,ik weet dat jij veel literatuur onderzoek doet wellicht
is dat een onderwerp waarop je op je gemak de ins en outs kunt opzoeken.MOCHT je onderbouwd tot de conclusie komen dat BACTERIEKANKER
INDERDAAD een achterhaald probleem is dan zal ik zorgen dat je wereldwijd bij de peretelers onstervelijk wordt.Wellicht krijg ik dan ook voldoende donaties binnen om je een herinnering als dankbewijs
te doeb toekomen.Ik zie met belangstelling je bijdrage tegemoet.Als je hem direct in het engels schrijft kan ik hem opsturen naar alle
ministeries van Lanbbouw en de diverse onderzoeksinstellingen.

Groet,
A-3
Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: reizen naar het fruit....

Bericht door wilde »

Overigens lijkt dit mij meer een onderwerp voor een fruittelersblaadje.
Kom op Hennie, het fruit is een belangrijke drachtbron voor de honingbij. Daarover mogen hier toch wel wat zijpaden bewandeld worden?

Over zaagsnedes in bomen kreeg ik jaren geleden andere informatie van een teler. Het betroffen peren van een bepaald ras, dat slecht wil bloeien. Om de bomen aan te sporen werden ze beschadigd. Het waren flinke wonden, gewoon met de bijl erin gehakt. Bij planten zie je dikwijls dat in moeilijke omstandigheden er 'noodbloei' optreedt. Dat doen veel planten bijvoorbeeld ook bij ernstige droogte. Ze willen dan nog snel een poging doen om zich voort te planten.

Peren zijn voor een fruitteler commercieel aantrekkelijker dan appels denk ik. Ze hebben alleen veel meer kuren: slecht bloeien, of veel te veel en beurtjaren maken. Daarnaast worden ze soms slecht bevrucht. Als er tegelijkertijd ook appels bloeien hebben de bijen een voorkeur voor die laatste. De markt van vraag en aanbod bepaalt de prijs. Die is voor peren meestal veel beter dan die van de appels, maar het komt dus aan op het vakmanschap om er voldoende te hebben.

Dat verhaal van de groei remmen door beschadigen van de stammen, heb ik nooit eerder gehoord. Het lijkt ook minder nodig, want er is dacht ik een overdaad aan beschikbare onderstammen en combinaties met tussenstammen om dat precies te regelen per ras.

Groetend, Albert
Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: reizen naar het fruit....

Bericht door wilde »

Adrie, bij ons op Walcheren worden er gelukkig weer meidoorns aangeplant. Deze boom hoort thuis in ons landschap en ik ben er blij mee. Ik heb ze ook altijd in mijn tuin gehad, zelfs ooit met een bacterievuur aantasting. Ze overgroeien het gewoon. Ik geef toe: er ging wel 1 oude perenboom dood. Alle andere peren die aangepast waren overgroeiden het ook.

Mijn buurman-fruitteler zegt meer last te hebben van de onbespoten appelbomen in de tuinen naast zijn boomgaard (waaronder die van mij) vanwege de schimmelverspreiding.

Groetend, Albert
kole.amj
Berichten: 407
Lid geworden op: za 25 jan 2003, 10:25
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: reizen naar het fruit....

Bericht door kole.amj »

JORIS,

Met het risico dat Hennie dit antwoord in deze rubriek ongepast vindt
wil ik mede tbv andere belangstellenden een antwoord geven.
Natuurlijk maakt de teler een wond en nog een op een zeer gevaarlijke
plaats ook,nl minder dan 100 cm boven de wortel.
Door die zaagsnedes,vaak 2 boven elkaar, wordt inderdaad de groei
geremd,dus dat werkt niet verkeerd.Bovendien doet hij dat vaak in JUNI/JULI.Het schijnt dat in die periode de wond binnen 48 uur
afgeschermd wordt.Vergelijk je dat met een wond die in December
gemaakt wordt dan schijnt het dat die December-wond ook pas in JUNI
helemaal afgedekt is.
Wellicht een ander voordeel van de juni/juli behandeling is dat het dan lekker drogend weer kan zijn.Nadeling voor BACTERIEslijm.
Het zou niet de eerste keer zijn,en dat is ook info voor HENNIE,dat
een forse hagelbui in de zomer zoveel bastbeschadiging geeft dat de
aanplant tgv BACTERIEVUUR verloren gaat(ik dacht dat Limburg 2 jaar geleden dat fenomeen heeft mogen beleven.)Een voordeel van een totale
vernietiging van het fruit de inzet van KOPER-bevattende preparaten
mogelijk maakt.

Groet,
A-3

PS botanisch gezien is de gehele familie van de ROSASAEN(goed gespeld?)zeer gevoelig voor BACTERIE-vuur.
Een vraag aan jou,is de studie PLANOLOGIE vergelijkbaar met die van het oude CULTUURTECHNIEK bijvak planologie in WAGENINGEN?Zoja dan kun je met de bijenvriendelijke aanplantingen dit meenemen.
kole.amj
Berichten: 407
Lid geworden op: za 25 jan 2003, 10:25
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: reizen naar het fruit....

Bericht door kole.amj »

Albert,

Toch zijn de beschadigingen bedoeld om de groei te remmen en dat heeft weer tot gevolg dat er meer bloemen komen,want takkengroei remt de bloemaanleg.Veel kunstmest,stikstof stimuleert de groei als die kunstmest op een verkeerd tijdstip wordt toegediend.Tot voor enkele jaren was er een groeiremmer beschikbaar,2-3 liter per hectare,die de groei van het hout belemmerde.Edoch vele collegae wensten veel peren en weinig snoeiwerk,resultaat toepassing tot 20-25 liter.Dit vond de concurrentie niet leuk,ook was het fruit ongezond,dus nu geen toelating meer.
Ik heb weinig cursussen gevolgd en ben geen lezer,maar in Californie en Oregon hebben de specialisten mij geleerd dat een teler moet zorgen voor evenwicht in de groei van de boom.Een keer een groeiremmer op jonge leeftijd van de boom,om de wilde groei te stoppen,zou voldoende moeten zijn(nachtvorsten buiten beschouwing gelaten)Regelmatige groei niet te veel bloemen resulteert in sterkere bloemen die wellicht interessanter zijn voor de bijen en daarmee is dit artikel weer legitiem in deze rubriek.
Ik ben beniewd welke MEIDOORN aangeplant wordt en ik denk wel dat die zorgvuldig wordt uitgekozen.Het grappige van de GEINFECTEERDE MEIDOORN is dat de bovengrondse delen tot op de wortel afsterven maardat de wortels weer uit lopen.Een PEREWORTEL loopt ook weer uit maar de kans op een oogst is.....Immers onze commerciele pererassen worden geent op voor bacterievuur gevoelige onderstamselecties.
Nu is een bacteriekanker infectie niet altijd desastreus maar het vereist een bepaalde aanpak en dat is een kwestie van durf,nadenken
en het geluk hebben dat na een bepaalde aanpak niet alles tegenzit.
Perebomen zijn soms net bijenvolken soms pakt een handeling goed uit maar soms is het floppen.

Groet,
A-3
kole.amj
Berichten: 407
Lid geworden op: za 25 jan 2003, 10:25
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: reizen naar het fruit....

Bericht door kole.amj »

Albert,
Als je over schimmels praat bedoel je dan SCHURFT?
Als dat zo is dan geeft schurft alleen problemen van Appel- naar Appelboom,of van peer naar peer.De appel is niet gevoelig voor pereschurft en de peer niet voor appelschurft.
Vaak zie je in onbespoten percelen vwb insecten een natuurlijk evenwicht,wel met relatief veel schade.Dat is bij toeval ontdekt en oa de basis voor de nieuwe inzichten in bestrijding en schade niveau
acceptatie.2-3% wordt geaccepteerd tegen nul ongeveer 10 jaar geleden.

Groet,
A-3
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten