Kristallisatie van honing.

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Plaats reactie
frank27
Berichten: 181
Lid geworden op: ma 23 sep 2013, 13:52
Imker sinds: 2012
Aantal volken: 9
Bijenras(sen): Eifelbijen.
Locatie: Eifel, Duitsland
Contacteer:

Kristallisatie van honing.

Bericht door frank27 »

Op imkerpedia staat over dit onderwerp te lezen dat vooral zomerhoning door het hoge glucosegehalte snel kristalliseert. Ik lees nu in het Deutsches Bienen Journaal 08/2014 (pag 17) dat vooral voorjaarshoning snel kristalliseert. Dit komt ook overeen met wat ik het afgelopen jaar zelf heb waargenomen. Ik vond de voorjaarshoning 2014 extreem snel gekristalliseerd (in een paar weken) in vergelijking met de zomerhoning 2013. Heeft ons imkerpedia het mis? Of is er iets anders aan de hand?
Gebruikersavatar
alfa vulgaris
Berichten: 1543
Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 0

Re: Kristallisatie van honing.

Bericht door alfa vulgaris »

Mijn bijen vlogen in 5 jaar voor het eerst echt op de paardenbloem anderhalve week lang.
Ook worden de bermen hier steeds geler van al het koolzaad.
Mijn eerste voorjaarshoning was dit jaar ook zéér snel gekristaliseerd.
Santtu Pikkarainen
Berichten: 1083
Lid geworden op: do 03 mar 2011, 13:06
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Re: Kristallisatie van honing.

Bericht door Santtu Pikkarainen »

Sinds ik imker heb ik ook ondervonden dat voorjaarshoning snel kristalliseerd en zomerhoning vrijwel niet. Mijn voorjaarshoning was ook veel dikker dan de zomerhoning.
Gebruikersavatar
Ewout
Berichten: 1026
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 20:46
Imker sinds: 2011
Aantal volken: 10
Bijenras(sen): Bastaard, Mellifera (P), Buckfast (F1)
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Kristallisatie van honing.

Bericht door Ewout »

Ik denk dat het inderdaad een foutje op Imkerpedia is. Linde (Tilia) is typische zomerhoning, heeft een laag glucose gehalte en kristalliseert langzaam. Koolzaad (Brassica) een typische voorjaarshoning en die heeft juist veel glucose, kristalliseert ook snel. Hetzelfde geldt voor fruithoning, die ook snel kristalliseert.
Daar staat wel tegenover dat Acacia (Robinia, voorjaar) laag glucose is en Zonnebloem (Helianthus, zomer) hoog glucose. Het kant dus net zo goed andersom en hangt van je drachtgebied af!

Zie onderstaand grafiekje met glucose aandeel in enkele europese soorten.
glucose-honey.png
Bron: Main European unifloral honeys: descriptive sheets
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten