Dahlia's

alt

Dit verhaal gaat het over de enkelbloeiende soorten waar de honingbij en hommel stuifmeel en nectar kunnen verzamelen. Dahlia's geteelt uit zaad daarvan zien de knollen er hetzelfde uit als knollen van soortdahlia's (gestekt) zijn er toch enkele belangrijke verschillen. Zaai dahlia's koopt je altijd gemengd, immers niemand kan voorspellen welke dahlia er uit een zaadje komt. De variaties in kleur, bloemtype, hoogte enz. kunnen erg groot zijn.

Oorsprong.
Dahlia behoort tot de familie de Asteraceae.
Het plantengeslacht Dahlia omvat twaalf soorten, die inheems zijn in Midden-Amerika, met name in Mexico. De eerste beschrijvingen zijn van Francisco Hernandez en dateren uit 1615. Rond deze tijd werden de eerste zaden vanuit Mexico naar Spanje verzonden.

200 Jaar later, in 1804 wordt de dahlia echt geïntroduceerd en werd genoemd naar Andreas Dahl, botanicus en een leerling van Linneus.
In die tijd trof men dahlia's aan o.a. in de botanische tuinen van Madrid en later ook in Berlijn. Sindsdien is de dahlia verspreid door Europa en is men begonnen met kruisen en veredelen. Deze eerste dahlia's waren een kruisingsproduct van verscheidene botanische soorten en werden gegroepeerd onder de algemene noemer Dahlia Variabilis.
 

Meer lezen over de (zaai)dahlia, vermeerder, zaaien en bewaren in de rubriek dracht.