Tekst: “Franschman”, Foto: Hans vd Post.

Solidago.......Drachtplant met Code geel ! ! 

Het aanbod van nectar en stuifmeel is in de nazomer afgenomen.

De bijen zullen naarstig zoeken naar overgebleven, soms schaars geworden voedselbronnen.

 

De Gulden roede ( Solidago) is een plant die de bijen een late drachtbron biedt. Hij bloeit van juli tot de herfst met gele bloemhoofdjes die de structuur hebben van een honingraat (!) en bestaan uit een lint van buisbloemen. Met zijn gele pluimen, gevat op lange stelen, lijkt de plant in de tuin een signaal af te geven. Hier moet je zijn !!!!

 

Naast bijen heeft de Solidago, waarvan verschillende vormen voorkomen, de interesse weten te wekken uit onverwachte hoek. Thomas Edison de Amerikaanse uitvinder, vooral bekend geworden door de uitvinding van de gloeilamp, heeft getracht uit de Gulden Roede, rubber te produceren. Het project liep echter niet op wieltjes en het productieproces bleek toch commercieel niet haalbaar.

 

De naam 'Gulden Roede ' betekent in het oud Nederlands, Gouden staf, een naam die de plant eer aan doet door zijn lange stelen van soms wel een meter lang, waar de mooie gele pluim, de bloeiwijze, zich op bevindt. 

 

De wetenschappelijke naam Solidago is afgeleid van solidus= stevig en ago= maken. Anderen menen dat de naam te danken is aan de gouden remedie die de plant met zijn geneeskrachtige mogelijkheden zou bieden. Solidago wordt gebruikt om klachten van de urinewegen te bestrijden en zo de vochtafvoer 'stevig' te maken. Nierpatiënten zouden er baat bij hebben. Thee gezet van het fijngemalen kruid zou zo heilzaam kunnen werken.

 

De wens is de vader van de gedachte”, en zo moet het voorkomen van de plant kunnen wijzen op een verborgen schat!

 

Helaas heeft de Solidago ook een minder fraaie kanten. Deze winterharde, overblijvende plant is een echte woekeraar in de tuin. Met zijn lange kruipende wortels of rhyzomen weet hij andere planten te verdrijven. De grond wordt door de plant uitgeput en het gewas lijkt zich soms door zijn ongeremde groei, als een onkruid te gedragen.  

In tuincentra zijn verschillende vormen van de Solidago te koop en ook stekken van de plant is kinderlijk eenvoudig. Leg enkele wortelstokken in de grond en spoedig gaat de plant van start.

 

Voor bijen, imkers en tuinliefhebbers geldt Code geel. Hou deze tomeloze woekeraar goed in de gaten !!

 

Imkers in Canada weten van de Canadese variant, de Solidago canadensis, een zogenaamde monoflorale honing te oogsten, Solidago honing dus, die qua smaak het midden houdt tussen boekweit- en klaverhoning. Franse imkers daarentegen zijn niet echt blij met deze Canadese variant, die als een invasieve soort, een exoot dus, steeds meer in de inheemse Franse flora begint voor te komen en zo een bedreiging vormt voor de bestaande, biologische variatie.