De Chinese Toverhazelaar zal weldra onze tuinen sieren met haar prachtige heldergele lintbladeren; wat de meesten niet weten is, dat zij een goede leverancier is van nectar en pollen.

De familie van de Toverhazelaars (Hamamelis familie) dankt haar naam aan de kolonisten, die de plant in Amerika tegenkwamen. Zij dachten aan het blad te zien, dat het een Hazelaar was; de indianen beschouwden haar als een magische plant en wendden haar aan voor medicinaal gebruik en als toverstaf voor wichelroedelopers en zo kreeg de plant voor de Europeanen de naam Toverhazelaar. De Hazelaar evenwel is een windbestuiver; Hamamelis is een insectenbestuiver, die aan onze honingbijen vooral daarom goede diensten kan bewijzen, omdat zij reeds vanaf het einde van de winter voor een rijke bloei zorgt met een goed aanbod van pollen en nectar.
De“Virginische Toverhazelaar” werd als eerste uit Noord Amerika naar Europa gebracht in 1736vanwege haar spectaculaire bloei en haar medische eigenschappen.Zij kan uitgroeien tot een forse struik of boom van wel 9 meter. Als het weer het toelaat, vliegen onze bijen er op en halen er nectar en pollen af.
De Chinese Toverhazelaar ook Zachte Toverhazelaar genoemd (Hamamelis mollis) komt uit China (1879) en is verreweg de mooiste van allen; zij vormt een mooie opgaande struik van 3 meter met grote zuiver gele bloemen.De 4 behaarde roodpaarse kelkblaadjes vormen een driehoek;de 4 kroonbladen zijn gestrekt lintvormig,zuiver geel en geven een heerlijke zoete geur af; bij mist koude en vorst krullen zij in, maar bevriezen doen zij niet; de korte meeldraden zijn rood; ertussen prijken twee knopstempels; de plant is op kruisbestuiving aangewezen.De bloei begint na de Kerst en kan tot maart doorgaan. Voor de schaarse bestuivers hebben zij ruim nectar en pollen in de aanbieding.
De meeste Toverhazelaars die wij bij ons aantreffen zijn cultivars van de Oost-Aziatische tak: de fraaiste exemplaren met oranje- en rode schakeringen in de kroonbladeren worden geteeld in het arboretum Kalmthout in België en zijn dan ook veelal vernoemd naar de oprichters van het park.
De Hamamelis vernalis (vernalis = lente) komt uit Amerika(1908) en bloeit van februaritot april. Een breed uitgroeiende plant met uitlopers; de kroon kleurt bruin/oranje en de kelk is oranjerood, de geur kruidig; ook deze plant wordt goed bevlogen.